Садиба Михельсона: майбутній розумний дім

27.05.2019

Зовсім скоро Садиба Михельсона у центрі міста на Пушкінській перетвориться в елітний житловий комплекс.

 

«Наразі садиба переживає не найкращі часи і може посипатися в будь-який момент. Довірити такий непростий і відповідальний проект можна лише компанії з репутацією та, головно, з відповідним практичним досвідом».

 

 

Саме так анонсує реконструкцію будинку ТОВ «Дім на Пушкінській» та компанія НЕСТ. У майбутнього оновленого житлового комплексу вже є власний веб-сайті та сторінка у Фейсбуці.

 

Власники обіцяють створити з нього зразковий будинок. Планується встановити сучасні інженерні комунікації, але при цьому зберегти історичний вигляд садиби.

«Вишуканий ансамбль чотирьох садибних будівель наповниться новим змістом і стане сучасним житловим комплексом по системі «розумний будинок», – йдеться у повідомленні «Будинку на Пушкінській». Проект будинку розробив Іван Верещака.

 

Амбітний план, але давайте подивимося, як так вийшло, що будинок у самому центрі міста стоїть в руїнах. 

 

Історична довідка

 

Садиба Михельсона складається з чотирьох будинків – 35А площею 2  749,3 кв.м., 35Б площею 2  388,30 кв.м, 37А площею 2  662,90 кв.м, 37Б площею 2  177,10 кв.м.

Будинки 35А і 37А – це фасадні житлові будинки, які поставлені впритул у рядовій забудові вулиці, флігелі житлових будинків 35Б і 37Б розташовані паралельно головним садибним корпусам і замикають подвір’я.

 

Садиба будувалася у декілька етапів, власником її був думський діяч Фрідріх Михельсон.

 

Спочатку у 1884 році було зведено прибутковий будинок № 35, у 1888 році – флігель № 35Б.  Обидва будинки були зведені за проектами академіка архітектури Віктора Сичугова під керівництвом техніка П. Воронцова. 

 

Завершилося будівництво у 1896 році: тоді за керівництвом архітектора Миколи Добачевського добудували будинки  37А і 37Б, «які повторювали архітектурні форми двох попередніх споруд».

 

Вже у післявоєнні часи – у 1946 – 1949 роках – надбудували верхні поверхи в усіх чотирьох спорудах.

 

Головними будинками є цегляні чотириповерхові № 35 і № 37А. Як йдеться у «Звіді пам’яток», в оздобленні фасадів використано мотиви неоренесансу, використане декоративне цегляне мурування.

 

Флігелі № 35Б і № 37Б розташовані впритул у глибині подвір’я. Фасади цих будинків виконані на основі стилізованих ренесансно-барокових форм.

 

Фасад будинку № 37Б вирізняється деякими деталями архітектурного оздоблення.

Фільонки над входами прикрашено рельєфними орнаментальними композиціями з ініціалом власника будинку «М» (35Б) і датою «1896» (37Б).

 

На будинках можна побачити велику різноманітність віконних прорізів, ліплення та рельєфу.

 

В обох будинках зберіглося первісне оформлення інтер’єрів житлових приміщень (ліплені плафони, кахляні груби) та сходових кліток.

 

«Міську садибу Михельсона» внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку архітектури місцевого значення у вересні 2006 року. 

×
×