Як святкуватимемо Свято Христового Воскресіння

25.04.2019

Котилася писаночка з гори на долину,

Прикотилась прямісінько до нас у гостину,

А за нею йде Великдень, несе білу паску,

Дзвонить в дзвони, всім дарує радощі і ласку.

Відчиняймо воротонька, гостоньків вітаймо,

“Христос воскрес!” усі разом мерщій заспіваймо!

 

День Воскресіння Ісуса Христа відзначають у першу неділю після весняного повного місяця. У 2019 Великдень випадає на 28 квітня. Оскільки святковий день збігається з неділею, вихідний день переноситься на наступний за ним понеділок. Але оскільки вихідний день 1 травня випадає на середу, то і вівторок теж буде вихідним. Таким чином, на Великодні свята 2019 буде п’ять вихідних поспіль!

 

 

На свято Пасхи у всіх православних і грекокатолицьких храмах України відбудуться урочисті богослужіння. У ніч напередодні свята в патріарший Володимирський кафедральний собор прибуває Благодатний вогонь з Єрусалима, який потім розвозять по храмах і монастирях столиці. Після цього починаються Великодні богослужіння – Полуночниця, Хресний хід, Пасхальна утреня і Божественна літургія. На території Києво-Печерської лаври в пасхальну ніч богослужіння УПЦ МП традиційно починається Хресним ходом з Трапезного храму навколо Успенського собору.

 

Протягом Великої Суботи і після пасхального богослужіння в храмах будуть освячувати паски, крашанки і все, що приготовлено до святкового столу для розговіння після Великого посту.

 

Свято Пасхи 2019 традиційно буде супроводжуватися народними гуляннями. Зокрема, на початку квітня на Софійській площі в Києві стартує театралізовано-мистецьке свято Всеукраїнський фестиваль писанки. Тут встановлять безліч великодніх артоб’єктів – мега-писанок, які будуть розписані в традиційному стилі з використанням орнаментів та візерунків, властивих різним регіонам України.

 

Національний музей народної архітектури та побуту “Пирогово” 27-28 квітня 2019 року запрошує киян та гостей міста відвідати Великодню галявину, на якій всі бажаючі зможуть відпочити всією сім’єю. А наступного дня після Пасхи в “Пирогово” влаштують традиційний Обливаний понеділок. У програмі: святкова літургія і хресний хід, веснянки і гаївки, очищення водою, експозиція пасхального оздоблення будинків, виставкапродаж великодньої атрибутики.

 

На Великдень “Мамаєва Слобода” також запрошує всіх долучитися до традицій предків – святкування Пасхи і “Гоніння смерті”: в суботу ввечері, о 22:00, прийти до церкви Покрова Пресвятої Богородиці на всеношну помолитись, присвятити паску, взяти участь в Хрещеним ході. Ті, хто не вмістяться в церкві, зможуть кинути сухе поліно з “нечистою силою” в багаття, взявши посильну участь у “гонінні смерті” з української землі. А потім всі бажаючі піднімуться на дзвіницю церкви, щоб вдарити в «Благовіст» та заграти на інших церковних дзвонах. А наступного дня козацьке селище запрошує всіх неодружених хлопців і дівчат приєднатися в День Пресвятої Богородиці до веселого гучного свята Обливаного понеділка

×
×