ОСББ в питаннях і відповідях

24.05.2017

З недавнього часу українських власників квартир у багатоповерхівках стали зобов’язувати організовувати ОСББ або розгорнуто Об’єднання співвласників Многоквартіних Будинків. Дане «побутове співдружність» вже встигло обрости необгрунтованими страшилками і дезінформацією. Побоювання мешканців старі як світ. Незвідане завжди лякає, особливо якщо воно стосується житла, особистих коштів, комфорту і безпеки. У нашій статті ми постаралися зібрати ТОП популярних питань по ОСББ та відповісти на них. Розташовуємося зручніше, починаємо збори мешканців.


ХТО СТВОРЮЄ ОСББ І ЯКІ ЙОГО СТАТУС?

 

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку створюється самими мешканцями. Основна мета ОСББ – це спільне управління, утримання будинку, а так само розпорядження загальними засобами для вирішення побутових питань.
Товариство співвласників будинку – це юридична особа, прийняття рішень в якому здійснюється загальними зборами, тобто після досягнення компромісу між усіма сусідами. Існує думка, що ОСББ може створюватися для отримання тіньового прибутку. Але це не так. ОСББ – не отримує прибутку в принципі, все кошти розподіляються на потреби будинку.

 

 

Мешканці будинку безпосередньо фінансують ремонт, прибирання, оновлення в будинку і прибудинкової території без зайвих витрат на податки.
Часто задають питання: чи можна жителям будинку не створювати ОСББ в принципі і жити по-старому? Можна не ініціювати ОСББ, але в цьому випадку місто самостійно призначить керуючу компанію н зміну ЖЕКу. Тому ефективніше і спокійніше для жителів сформувати ОСББ самостійно і тримати під контролем всі процеси і потреби. У цьому головна перевага Об’єднання. Крім того, призначена керуюча компанія може складатися з колишніх працівників ЖЕКу. Тобто зміниться тільки назва, а ось ціни за надані послуги, швидше за все, будуть вже ринкові.


ДЕ МОЖНА СТВОРИТИ ОСББ?

 

Створення ОСББ можливо, якщо за нього проголосувала більшість мешканців будинку. Об’єднання багатоквартирного будинку створюється тільки за однією адресою. Наприклад, 4 і 4-а – вже різні адреси, де будуть створені 2 ОСББ з самостійними зборами, протоколами та прийнятими рішеннями. Але, з метою економії, можливо створити асоціацію з декількох ОСББ. Така асоціація може мати одного бухгалтера, а при бажанні, і одного голови.


ЩО МОЖЕ ОСББ?

 

Важливим аспектом ОСББ є орган самостійно приймав рішення. Часто серед сусідів спостерігаються чвари на тему першочерговості потреб будинку, під’їзду і т.д. В рамках же ОСББ мешканці самі приймають рішення про заміну вікон, ремонт ліфта і самі виробляють черговість проведення робіт, спираючись на загальне компромісне думку. Таким чином, рішення задовольняє всіх мешканців будинку, а ремонтні роботи не супроводжуються зайвої паперовою тяганиною. Більш того, співвласники в ОСББ централізовано користуються майном будинку, знають досконально його технічний стан і самі планують ремонтні роботи (в тому числі, фінансову сторону). Вкрай важливо, що жителі самі визначають розмір внесків і обсяг потрібних для будинку послуг. Самі внески йдуть не в примарну касу ЖЕКу, а абсолютно прозорі і распределіми виключно на потреби будинку


 

ЧИ МОЖНА ПРИВЕРТАТИ ПОМІЧНИКІВ З БОКУ, І ЗА ЩО БУДЕ НЕСТИ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СПІВВЛАСНИКІВ?

 

Залучення підрядників, безумовно, можливо. На розсуд загальних зборів жителі можуть прийняти рішення про конкурс підрядників. Так, кожен житель зважує вартість робіт, терміни, якість, і вибирає найоптимальніший варіант. Що стосується самих співвласників, то кожен член ОСББ тепер безпосередньо несе відповідальність за власне майно. Це означає, що кожен житель у відповіді за утримання, реконструкцію, реставрацію, ремонт (поточний і капітальний) і переозброєння самого житлового будинку та його прибудинкової території пропорційно частці його власності у володінні. ВАЖЛИВО! Члени ОСББ несуть відповідальність за заподіяння Шкоди третім особам, якщо він виник в результаті невиконання або неякісного виконання своїх обов’язків, як співвласників. Безумовно, за дії керуючого органу, уповноваженого контролера (наприклад, органів місцевої влади) співвласники не відповідають.

 

ДОДАТКОВІ КОШТИ НА ПОТРЕБИ БУДИНКУ

 

Багато з вас щиро здивуються, скількома способами, крім внесків, можна було раніше роздобути кошти на власний будинок. Всі ці джерела не нові, просто раніше про них чекали ЖЕКи, тепер про них знають і мешканці.


 

ЯК ОСББ ЕКОНОМИТЬ ВАШІ ГРОШІ?

 

Відповідно до закону, перш ніж передати будинок власникам, місцевий бюджет зобов’язаний провести капітальний ремонт будинку. Це означає, що такі глобальні витрати в середньостроковій перспективі не загрожують мешканцям будинку. Більш того, попередні керівники (ЖЕКи) завжди не дуже-то поспішали з капремонтами. Другий, ключовий момент – установка лічильників. Загальна тарифна зрівнялівка замінюється платою за витрачаються обсяги. Крім того ОСББ може самостійно встановлювати тарифи, а, значить, і вибирати більш дешевих підрядників. Розмір квартплати визначають самі співвласники на загальних зборах, по суті, це фіксована сума в «фонд дому». До слова, пільги, оформлені до ОСББ залишаються незмінними. Кожна проблема вирішується оперативно і не зростає в ціні від паперової тяганини ЖЕКів. Кожна послуга, і проведена робота не обкладається ПДВ і податком на прибуток, як було при ЖЕКах.

 

ОСНОВНІ ПІДВОДНІ КАМЕНІ І СЕКРЕТИ ЇХ ПОДОЛАННЯ

 

На що ж слід звернути увагу в ОСББ? Існує ряд ключових аспектів, увага до яких призведе ОСББ до безперебійної, безконфліктної і ефективній роботі. Кожен із зазначених аспектів, може не виникнути, якщо буде виконуватися один найважливіший принцип – Погоджений Діалог. Безумовно, недостатня інформаційна підтримка про ОСББ і його вигоди породжує безліч пересудів. Страхи про благополуччя, фінансових витратах, відповідальності викликають автоматичне відторгнення у потенційних співвласників. Однак, на перевірку, об’єднання, де відповідальність несе кожен житель, в короткі терміни дає неймовірні результати. Самі мешканці не смітять, не ламають майно там, де самі відповідають за лагодження та прибирання. Тарифна лихоманка в меншій мірі, стосується, жителів ОСББ – оплати комунальних платежів в таких будинках на 30% нижче.

 

Та й сама ідея згуртованості і спільних рішень про свій будинок, тягне єднання серед сусідів, якого вже давно не зустріти в сучасному суспільстві.

×
×