«Розумний будинок» в Садибі Міхельсона: гармонія минулого і сьогодення

11.02.2019

Київ – це не лише сучасний мегаполіс, який живе в скаженому ритмі вулиць, що ніколи не засинають. Столиця України має в своєму розпорядженні різноманітні історикокультурні комплекси, про одну з перлин якого – «Садибу Міхельсона» – ми сьогодні і поговоримо

Зануримося в атмосферу старого Києва з його статечністю, шиком і одночасно – діловою хваткою і підприємливістю. Фрідріх Густавович Міхельсон народився 1840 року в містечку Вайсенштейн в Естляндії (Естонія). Київ зустрів німецького підприємця, коли йому було вже за тридцять. Оцінивши виклики, ризики і перспективи, Міхельсон вже тоді розумів привабливість Києва для інвесторів і ділків. Фрідріх Густавович зайнявся створенням підприємств, які виробляли скло і цеглу, надав сотні робочих місць, а слідом за цим звів прибуткові будинки, які в сукупності оцінювалися в розмірі річного бюджету всього міста (інформація станом на початок минулого століття, – ред.).

Відзначимо, що «Садиба Міхельсона» включає в себе чотири будинки («наймолодшому» з них – вже 120 років!), розташованих по вул. Пушкінській, 35-а, 35-б, 37-а і 37-б.

На жаль, сучасний ритм ділової столиці націлений на отримання негайного прибутку, і все менше – на збереження історичних пам’яток старого Києва, багато з яких вже поховані під величезними площами скла і бетону. Минуле все менше цікавить інвесторів, готових вкладати кошти тільки за умови якоїсь віддачі.

На цьому тлі вигідно виділяється масштабний партнерський проект з реконструкції «Садиби Міхельсона». Важливо підкреслити ключову деталь: спільний проект ТОВ «Будинок на Пушкінській» і компанії НЕСТ передбачає не лише реставрацію унікального архітектурного комплексу, а й створення житлового сектора прямо в стінах садиби.

Підкреслимо, що компанія НЕСТ працює на ринку ось уже протягом двох десятків років і в активі має величезний досвід успішної реалізації проектів, серед яких:

  • Бізнес-центр «Ренесанс» на Воровського, 24;
  • «Євразія» на Жилянській, 73-79;
  • Бізнес-центр на Інститутській, 28;
  • Бізнес-центр на Михайлівській, 7.

Серед пріоритетів діяльності компанії – збереження і відновлення історичних будівель Києва, що є величезним внеском у створення привабливого іміджу української столиці в числі найвідоміших мегаполісів світу.

Відзначимо ще одну особливість. Час не стоїть на місці, і, не боячись поки нових для українського бізнесу ідей, НЕСТ пропонує рішення, нестандартне для нашої країни, але вже прийняте за основу в багатьох розвинених країнах Європи і Заходу. «Садиба Міхельсона» не тільки збереже історичне значення і продовжить життя в оновленому вигляді, але і перетвориться в житловий комплекс, ставши будинком для киян-естетів. В даному випадку креативній ідеї можна тільки поаплодувати, оскільки часто пам’ятники історії перетворюються буквально на неприступну фортецю, недоступну для людей.

Проект, запропонований спільно ТОВ «Будинок на Пушкінській» і компанією НЕСТ, дає можливість стерти міфічну заборонену межу в свідомості: «Історія – це не для всіх, вона охоронювана і недоступна». В рамках проекту передбачається, що спадщина Києва стане і спадщиною киян, заради яких його, власне, і зберігають. Автори унікального проекту реставрації «Садиби Міхельсона» пропонують зруйнувати усталені шаблони і зробити крок в ногу з розвиненими країнами, що добилися успіху шляхом прийняття нестандартних рішень.

В рамках проекту передбачено:

  • глибока реставрація (від внутрішніх комунікацій до інженерних мереж та фасадів); 
  • створення житлового комплексу з комфортними умовами проживання;
  • застосування широкого спектра новітніх технологій в старовинній будівлі (так званий «розумний дім»);
  • зручне управління комунікаціями і навіть мікрокліматом в приміщеннях; 
  • впровадження енергозберігаючих програм.
×
×