Нове життя пам’ятників архітектури в Києві

17.06.2016

Кожен з нас хоч раз в житті бачив, що відбувається з будинками, де не живуть люди. Такі будинки швидко старіють, руйнуються, їх легко впізнати за запахом вогкості і смутному висловом розбитих темних вікон. Однак покинутий будинок не тільки втрачає дух і енергетику жили в ньому поколінь. Руйнування будівлі становить пряму небезпеку для здоров’я і життя людини.

 

Увечері 25 лютого 2016 року по вулиці Богдана Хмельницького в місті Києві сталася безглузда і страшна трагедія – стався обвал відселений будинку. Під руїнами загинули живі люди.

 

За фактом події почалися масові розгляду, в результаті яких була висунута версія про порушення техніки безпеки при проведенні ремонтних робіт. Розмите формулювання про порушення з боку підрядника не благає того, що аварійним будинок став таким ще у державній власності. В першу чергу саме місцева влада не знайшла в собі сил і засобів для реконструкції будівлі, а значить, і на забезпечення безпеки киян.

 

Розумні вчаться на чужих помилках.

 

Столичні райони багаті історичними пам’ятниками в покинутому і застарілому стані.

Однією з таких знакових будівель є садиба промисловця Фрідріха Міхельсона 1896 року побудови.

 

 У 2004 році будівництво визнали аварійною і наголосили на необхідності розселення мешканців. Однак той факт, що садиба потребувала реконструкції ще в 90-х роках, ретельно замовчується. Тоді споруди ще були в комунальній власності.

 

За роки свого руйнування будівлі садиби пройшли крізь низку власників, але ніхто не зміг відновити культурну пам’ятку.

 

Нескладно провести паралель з будинком по Богдана Хмельницького, і зрозуміти, що двадцятилітнє руйнування родового гнізда Міхельсона рано чи пізно може призвести до страшних наслідків.

 

Небайдуже ставлення до проблеми збереження культурної спадщини та безпеки життя киян знайшло відображення в конкурі проектів по реконструкції «Садиби Міхельсона» по вулиці Пушкінській.

 

Не обійшлося і без «активістів», які маніпулюючи думкою депутатів кинулися «захищати» пам’ятник від «сумнівних проектів».

 

На ниві псевдоідейного протистояння неодноразово виникли спроби прокуратури повернути садибу Міхельсона в комунальну власність.

 

Можна тільки припустити, що позитивне вирішення питання було не так важливо для влади, як просте затягування часу. Щоб потім звинуватити забудовника в бездіяльності і «отрейдеріть» цей проект під слушним приводом.

 

Наша історія невблаганно доводить, що майно в державному володінні, по суті, не належить нікому і ніким не охороняється. Загальна – значить, нічиє. Нічиє – значить, може бути передано в «потрібні» руки.

 

На сьогодні ми маємо тільки багаторічна в’янення історичної пам’ятки, до якого не можна залишитися байдужим. А випадок на Богдана гетьмана не абстрактно, а на страшних прикладах, показав важливість відповідального ставлення до аварійних об’єктах і необхідність реалізації проектів по їх відновленню.

 

З’явилася реальна можливість відродити історичну будівлю і подарувати йому друге життя. І ми бачимо реальний архітектурний проект європейського зразка в центрі столиці.

 

Нова надія української культури.

Зараз садиба Міхельсона переживає не найкращі часи і може обрушитися в будь-який момент.

Довірити такий непростий і відповідальний проект можна було тільки компанії з репутацією і, головне, відповідним практичним досвідом.

Саме тому ТОВ «Будинок на Пушкінській» і компанія НЕСТ всерйоз взялися за відродження споруди.

Група девелоперів НЕСТ не з чуток знає, як реалізувати подібний проект. Ось уже 20 років компанія відроджує історичне обличчя міста Києва, незважаючи на щільну забудову. На рахунку професіоналів НЕСТ відродження бізнес-центру Ренесанс, центру «Євразія», бізнес-центрів на Інститутській, 28 і на Михайлівській, 7. Репутація девелоперів НЕСТ повністю підтверджується реальними діями, а не голослівними «прожектами».

На початку шляху фахівці групи НЕСТ спільно з УкрНДІпроектреставрація створили покроковий план реставрації без найменшого натяку на реконструкцію, перебудову та інші незаконні операції зі спадщиною Міхельсона.

Незважаючи на титанічні зусилля по створенню перешкод з боку місцевої влади, псевдоактівістов і інших «зацікавлених» осіб, компанія в короткі терміни зібрала дозвільні документи і почала підготовчі роботи.

В першу чергу, аварійні споруди були обнесені спеціальними огорожами, що убезпечило громадян від повторення історія з вулиці Хмельницького.

Проект по відродженню садиби Міхельсона передбачає повне збереження архітектурної самобутності, в тому числі, первісної стилістики і габаритів будівель.

За словами Івана Верещаки, директора проекту «Будинок на Пушкінській» компанії НЕСТ: «Історичні будівлі – це не просто споруди з цільовим призначенням, це будови зі своїм характером і душею. Саме тому важливо допомогти цим будівлям похилого віку залишатися в тонусі і життєвої енергії, вдихнути в них друге життя ».

У плані проекту закладено трепетне ставлення до образу садиби і її історії. Переродження маєтку Міхельсона передбачає не тільки реставраційні роботи з фасадом, компанія НЕСТ планує створити на її базі систему «розумний будинок», де опалення, вентиляція, електрика та інші комунікації будуть перебувати під інноваційним контролем.

Важливо, що будівля отримає нові перекриття та повністю позбутися від аварійно небезпечних складових.

За підсумками проекту садиба Міхельсона стане зразком актуального міксу часів, де новітні технології комфорту мирно уживаються зі старовинним культурним обличчям.

Звичайно, плачевний досвід псевдопроектов в Україні надовго навчив не вірити в благі наміри інвесторів і девелоперів. Однак кожен з нас завжди вважатиме за краще звернутися з хворобою до досвідченого лікаря, а не інтерну-стажистів. Халатність і споживацьке ставлення до культурних цінностей в українському суспільстві – таке ж захворювання з заявкою на хроніку, вилікувати яке здатна тільки компанії з досвідом і «лікарською практикою» в це області.

×
×