Як тебе не любити, Києве мій!

12.10.2018

Згідно зі стародавньою легендою, Київ заснували в V-VI ст. троє братів – Кий, Щек і Хорив та їхня сестра Либідь. Назву нашій столиці дали на честь старшого брата Кия. Іменами Щека й Хорива названо вулиці й квартали Києва, а на честь сестри назвали невеличку річку.

 

 

Офіційна дата заснування столиці України — 482 р. Її часто називають «ювілейною», оскільки цю дату офіційно прийняли задля урочистого святкування 1500-річчя Києва в 1982 році.

 

В Києві є три вулиці, названі на честь нашого видатного поета Тараса Шевченка, а також два провулка, бульвар, площа, станція метро, університет, парк і театр опери та балету носять його ім’я.

 

Найпопулярніший сувенір, який зазвичай привозять із Києва — легендарний «Київський торт». Його почали виробляти в 1956 році. В Києві є не тільки річка, а й «море». Насправді йдеться про водосховище на Дніпрі площею 922 км². Київ був першим містом у колишній Російській Імперії (до складу якої входила на той час наша столиця), в якому було запущено електричний трамвай (1 (13) червня 1892 р.). Київ входить до десятки найбільших міст Європи з офіційним населенням 2 893 822 людей.

 

Найвища споруда Києва — телевежа на Сирці. Її висота 380 м, будівництво її було розпочато в 1968 р., а завершено — в 1973 р. Пам’ятник «Батьківщина-Мати», що розташований у Києві на території Національного музею історії України у Другій світовій війні, є одним з найвищих монументів світу. Висота конструкції — 102 метри, вона вища навіть за нью-йоркську «Статую Свободи».

 

Три з семи об’єктів зі списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні знаходяться в Києві. Це Київський Софійський собор (XI ст.), Церква Спаса на Берестові (XII-XVII ст.) та Києво-Печерська Лавра (1051 р.). До речі, статус Лаври (тобто великого та історично значущого чоловічого монастиря) мають усього лише 6 монастирів у світі. Один з них знаходиться в Києві.

 

Це знову ж таки Києво-Печерська Лавра. Найгарніша станція Київського метро – це, безперечно, «Золоті ворота». Британські журналісти з газети The Daily Telegraph визнали цю київську станцію однією з 22 найкрасивіших станцій метро в Європі. На території Києва розташовано більш ніж 70 парків та 200 скверів, завдяки чому наша столиця вважається одним з найзеленіших міст Європи й навіть усього світу. В 2002 році на одного мешканця Києва припадало 16,9 кв.метрів зелених насаджень.

 

Щоправда, останнім часом деякі несвідомі забудовники руйнують парки, схили Дніпра тощо, будуючи на місці дерев хмарочоси. Сподіваймося, що здоровий глузд урешті-решт переможе й наш Київ на довгі роки збереже гордий статус зеленого міста! Адже Київ — місто з надзвичайною атмосферою. Це місто, в якому закохуються і в яке закохуються. Якщо ви тут народилися й живете — ви, певно, палкий патріот столиці України. А якщо ви приїхали сюди як турист — відвідавши Київ один раз, ви захочете повертатися сюди знову й знову!

×
×