ТОВ “Дім на Пушкінській” вітає з Днем святого Миколая!

19.12.2020

У цей чудовий день хочемо побажати вам щастя, здоров’я, успіхів та родинного благополуччя. 

Це свято має давню історію. Так, за українською традицією, старші господарі села на свято збиралися, щоби зварити пшеничного пива. Влаштовували гостина, після якої всі весело з піснями їздили на санях довкола села. Дітям цього дня дарували особливе печиво — миколайчики.

На Харківщині був звичай святкувати триденні Миколині святки, на які варили кутю і узвар, щоб наступного року забезпечити врожай на жито й плоди. На всій території України влаштовували заздоровні обіди на честь Миколая Угодника з приготуванням ритуального пива й медів. На Поділлі цього дня чекали «полазника» — чоловіка, який першим зайде до хати, що віщувало багатство й щастя протягом року. Також через подвір’я мав пройти господар, дати худобині їсти та привітати її словами:

«Дай, Боже, добрий день, щобись худібонька здорова була та й я з тобою ще й зі своєю дружиною!»

На Київщині ґазда, прийшовши цього дня з церкви, брав миску зі свяченою водою, паляницю з грудочкою солі, квача з різного зілля, ішов кропити господу, худобу та збіжжя, примовляючи:

«Святий Миколай, помилуй та сохрани нас від усякого лиха!»

До дня Миколая заведено віддавати борги. Українська приказка говорить: «Якщо ти мені не віддаси до Миколи, то вже не оддаси ніколи». Також заведено миритися і прощати, є приказка: «На Миколу клич друга, клич і ворога, обидва будуть друзі».

Серед прикмет, що пов’язані з цим днем: великий іній — на врожай хліба. Якщо ж 19 грудня йде дощ — гарно вродить озимина. Мороз цього дня означав великий врожай хліба й городини. Якщо ж у цей день дороги засипле снігом, зима буде холодною і затяжною. Також за погодою в цей день визначають, яким буде літній Миколай: скільки випало снігу на 19 грудня — стільки ж трави буде 22 травня.

×
×